Es costum fer el fricandó, amb carn de vedella. En aquesta recepta, expliquem com fer-lo de xai. És un plat de festa que val la pena tastar i gaudir.
Aquest plat és perfecte per a menjar-lo l’endemà, està molt millor al cap d’unes hores. Aguanta molt bé en la nevera i per descomptat que també podem congelar algunes racions.
Ingredients:
- 1 kg de xai tallat en filets (cuixa)
- 100 gr de bolets secs (moixernons, ceps)
- 2 cebes de Figueras
- 2 tomàquets madurs
- 1 branca de farigola
- 1 got de vi ranci (o vi blanc)
- Farina
- Aigua
- Sal i pebre negre
- Oli d’oliva extra verge
Per a la picada:
- Ametlles torrades
- 3-4 alls fregits
- Julivert picat
- Pa fregit
Elaboració:
- Comencem per posar els bolets (moixernons) en remull, com a mínim un parell d’hores.
- Salpebrem els filets de xai i els enfarinem per a fregir-los en abundant oli d’oliva. Reservem.
- En el mateix oli, farem el sofregit. Tallem la ceba petita i la sofregim deu minuts, afegim el tomàquet ratllat i deixem deu minuts més.
- Donem unes voltes amb cura que no es pegui el tomàquet.
- A continuació posem la carn que teníem reservada i donem unes voltes.
- Tirem el vi ranci (es pot posar una mica de conyac o vi blanc) i donem un parell de voltes perquè tot quedi ben integrat.
- Seguim amb les herbes aromàtiques. En cas que falti líquid podem agregar una miqueta d’aigua.
- Deixem coure uns 20 minuts aproximadament.
- Abans d’acabar la cocció, en els últims deu minuts, afegim els bolets i la picada. Es preparar-la amb el morter, però en defecte d’això amb la picadora també serveix.
- Rectifiquem sal i pebre al gust i deixem que s’acabi de cuinar. Uns cinc minuts més i ja ho tenim llest.
Trobaràs els productes per fer la recepta a les parades del Mercat.