D’aquí a pocs dies arriba la revetlla de Sant Joan. Avui preparem la coca per excel·lència per a celebrar la festa.

Hi ha moltes versions que porten crema, o farcits de nata o xocolata. Avui la preparem amb fruita confitada, ametlles i sucre. És la més clàssica i tradicional.

La massa és senzilla, és massa de briox.

Ingredients:

Per al preferment:

  • 140 g farina panificable o de força
  • 70 g aigua
  • 0,4 g llevat premsat

Per a la massa de la coca:

  • 210 g del preferment
  • 500 g farina de força
  •  120 g sucre
  •  10 g surt
  • 160 g ou
  •  150 g mantega
  • 75 g llet sencer
  •  25 g llevat premsa
  •  La pell ratllada d’una taronja
  •  20 g rom (opcional) o aigua de flor del taronger

Per a decorar:

  • Fruita confitada
  • Fruita seca ametlla i/o pinyons
  • 1 ou batut

Elaboració:

  1. El primer pas és el preferment: Barregem tots els ingredients i pastem una miqueta fins a formar una bola. Deixem tapat en un bol entre 12 i 15 hores en el frigorífic.
  2. Continuem amb la massa. Barregem tots els ingredients alhora, excepte la mantega, que la deixem per al final. Deixem reposar la massa mitja hora i afegim la mantega.
  3. Realitzem pastats de 2-3 minuts i reposos en fred deixant-la en la nevera si fa molta calor. Alternem tres o quatre vegades.
  4. Formem una bola i la portem al frigorífic fins a l’endemà , o la deixem a temperatura ambient fins que creixi el doble del volum.
  5. Donem forma ovalada a la massa aplanant amb els dits i estirant-la amb cura. La tapem perquè no es ressequi i la deixem llevar entre 2, i 3 hores a temperatura ambient (uns 26 °C) . Cada casa és un món, i aquest temps pot variar.
  6. Batem ou i la pintem per damunt.
  7. La decorem al nostre gust, amb fruita confitada o fruita seca.
  8. Escampem sucre generosament per damunt.
  9. Enfornem a 170 °C durant 20-25 minuts aproximadament.
  10. La deixem refredar sobre una reixeta.

Trobaràs els productes per fer la recepta a les parades del Mercat.

 

Coca de Sant Joan