D’aquí a pocs dies arriba la revetlla de Sant Joan. Avui preparem la coca per excel·lència per a celebrar la festa.
Hi ha moltes versions que porten crema, o farcits de nata o xocolata. Avui la preparem amb fruita confitada, ametlles i sucre. És la més clàssica i tradicional.
La massa és senzilla, és massa de briox.
Ingredients:
Per al preferment:
- 140 g farina panificable o de força
- 70 g aigua
- 0,4 g llevat premsat
Per a la massa de la coca:
- 210 g del preferment
- 500 g farina de força
- 120 g sucre
- 10 g surt
- 160 g ou
- 150 g mantega
- 75 g llet sencer
- 25 g llevat premsa
- La pell ratllada d’una taronja
- 20 g rom (opcional) o aigua de flor del taronger
Per a decorar:
- Fruita confitada
- Fruita seca ametlla i/o pinyons
- 1 ou batut
Elaboració:
- El primer pas és el preferment: Barregem tots els ingredients i pastem una miqueta fins a formar una bola. Deixem tapat en un bol entre 12 i 15 hores en el frigorífic.
- Continuem amb la massa. Barregem tots els ingredients alhora, excepte la mantega, que la deixem per al final. Deixem reposar la massa mitja hora i afegim la mantega.
- Realitzem pastats de 2-3 minuts i reposos en fred deixant-la en la nevera si fa molta calor. Alternem tres o quatre vegades.
- Formem una bola i la portem al frigorífic fins a l’endemà , o la deixem a temperatura ambient fins que creixi el doble del volum.
- Donem forma ovalada a la massa aplanant amb els dits i estirant-la amb cura. La tapem perquè no es ressequi i la deixem llevar entre 2, i 3 hores a temperatura ambient (uns 26 °C) . Cada casa és un món, i aquest temps pot variar.
- Batem ou i la pintem per damunt.
- La decorem al nostre gust, amb fruita confitada o fruita seca.
- Escampem sucre generosament per damunt.
- Enfornem a 170 °C durant 20-25 minuts aproximadament.
- La deixem refredar sobre una reixeta.
Trobaràs els productes per fer la recepta a les parades del Mercat.