Us deixem aquí alguns trucs i consells per a cuinar llegums secs de manera que quedin perfectes i sempre al punt.
Ens centrarem en els llegums secs d’ús més comú, ja que altres llegums com les faves o pèsols solen consumir-se fresques i no necessiten les mateixes tècniques de cuina.
Si tenim els llegums secs, per a una millor conservació, les guardarem en recipients hermètics o tancats que facin que conservin totes les seves propietats i tinguin una qualitat òptima. Sempre deixant-les en un lloc fresc i sec.
És molt senzill preparar els llegums. Primer han de posar-se en remull, perquè s’estovin, i després es bullen fins que estiguin tendres.
La Laura de Llegums cuits Moliné ens explica com fer-ho:
Remull:
- En primer lloc, la qualitat del llegum ha de ser excel·lent.
- El primer pas és posar-les en remull perquè s’estovin.
- Cal tenir en compte la proporció d’aigua, ja que el llegum en sec es duplica com a mínim, i una mica més.
- En un bol, posem aigua. Si és aigua mineral molt millor.
- Afegir una mica de sal o de bicarbonat i posar el llegum.
- Ha de quedar ben coberta. En remullar s’hidrata i engreixa.
- Passades unes 24 hores les escorrem, les aclarim i rentem.
Cocció:
- Posar una olla amb els llegums coberts d’aigua, en fred.
- La cocció ha d’anar de fred a calent, mai bullint.
- Sempre han de bullir amb la mateixa intensitat, que no sigui forta, més aviat suau.
- Si és necessari afegir aigua, s’ha de fer a la mateixa temperatura.
- Sempre a foc lent perquè la pell no es desprengui.
- Una vegada estiguin cuites les escorrem i ja les podem utilitzar per a cuinar.
Trobaràs llegum de tota mena a les parades del Mercat de Lesseps.