La carn de xai forma part de la nostra cultura gastronòmica, però la consumim en comptades ocasions. En general, en els dies especials o dies festius.
El seu consum ha baixat molt en els últims anys per diferents motius com poden ser el seu preu, o que l’associem a festivitats concretes. També és veritat que estem acostumats a uns formats determinats.
Actualment, noves maneres d’especejar i tallar, fan possible servir-ho en altres formats més atractius i pràctics, a punt per a cuinar. En molts dels mercats i botigues especialitzades ja es troben disponibles noves presentacions que s’adapten als usos de la cuina actual. Pero… saps quins són els tipus de xai?
Existeixen 3 tipus diferenciats per l’edat de l’animal:
- Xai de llet: no supera el mes i mig de vida. S’alimenten només de llet.
- Recental: xais que tenen un màxim de 3 mesos d’edat. A més de llet, s’alimenten de cereals.
- Pasqual: xais que tenen entre 4 i 12 mesos, s’alimenten a base d’herbes.
Els nous talls de la carn de xai, són 10:
- Talls de coll:
Filet de carilló (carn de xai de llet, recental i pasqual)
Collarets (carn de xai de llet, recental i pasqual) - Talls de la cuixa:
Medallons (cuixa de xai de llet)
Filet de cama (cuixa de recental i pasqual)
Turnedó (cuixa de recental i pasqual) - Talls de la falda:
Xurrasco (falda de recental i pasqual)
Xurrasquitos (falda de recental i pasqual) - Retallades i carn picada de cuixa, coll i falda:
Broqueta moruna (carn de xai de llet, recental i pasqual)
Broqueta (carn de xai de llet, recental i pasqual)
Hamburguesa. (carn de xai de llet, recental i pasqual)
Alguns consells per comprar carn de xai:
- Llegint l’etiqueta ens assegurarem de l’origen de la carn.
No importa que comprem la carn de xai envasada en el lineal de frescos o a granel, o en la nostra carnisseria favorita, l’etiqueta ha d’estar visible per a nosaltres. - Quan compris carn de xai assegura’t que l’aspecte de la carn és el correcte. La carn de xai fresca (aquella en la qual han passat només dos o tres dies des del sacrifici) presenta un aspecte ferm i sense humitat. A més, la carn de xai té un color característic, un rosa pàl·lid en els de llet, un color més viu en els recentals i un rosaci marcat en els pasquals. Desconfia de qualsevol altre color.
- Calcula la quantitat a l’hora de comprar carn de xai. Reduir la quantitat d’aliments que malgastem és una prioritat. Hem d’anar amb compte amb les quantitats que ens fan falta.
- Tenir en compte: La recepta a realitzar, la part del xai que necessitaràs i el nombre de comensals que s’asseuran a la taula.
Conservació de la carn de xai
Compra la carn de xai fresca i transporta-la en una bossa isotèrmica. Si la consumiràs en un curt espai de temps, fica-la en la nevera.
Si per contra, calcules que encara trigaràs uns dies abans de cuinar-la, serà millor que utilitzis el congelador.Després només hauràs de descongelar-la abans del cuinat. La forma més aconsellable de descongelar és ficar la carn en el frigorífic. Encara que es descongelarà lentament, no trencaràs la cadena de fred i això és molt important per a conservar les qualitats nutricionals de la carn.
Al mercat trobaràs gran varietat de carns de xai: Carnisseria Karol i Carnisseria Raquel.